De redding van een sperwer

Door Antoinette Huisman

Om 13:00 uur kreeg de meldkamer een telefoontje dat er een roofvogel vastzat in een hoogspanningsmast in Wezep. De vraag was of wij het diertje op konden halen. Natuurlijk doen wij dat! Maar na eerst goede instructies te hebben gegeven hoe ze met de vogel om moesten gaan. Het blijft natuurlijk een roofdier. De melder vertelde dat hij nog erg alert was, wat voor ons een goed teken was, en alle bewegingen van zijn redders volgde.

De vogel had bedacht om eventjes zo'n 50 meter boven de grond vast te blijven zitten. Gelukkig waren de medewerkers van Liandon heel erg begaan met het diertje (ze zouden zo in ons team passen) en konden ze door in de mast te klimmen de vogel veilig beneden krijgen. De vogel werd, na aankomst van de ambulance, nagekeken door ons ambulancepersoneel. Deze zagen dat de vogel, inmiddels was bekend dat het om een sperwer ging, toch behoorlijk bloedde. De sperwer is snel naar de vogelopvang in Soest alleen, omdat hij los wilde komen, een stuk vel van zijn poot af had geschuurd.

Van dit avontuur hebben we natuurlijk ook wat foto's gemaakt, want dit maak je niet vaak mee. De chauffeur en de bijrijder van de ambulance hebben met de medewerkers van Liandon gegevens uitgewisseld, omdat de foto's natuurlijk gedeeld moesten worden.

Van de opvang hebben we melding gekregen dat de vogel het heel goed maakt en ......dat het een slechtvalk is! 

DIER IN NOOD
06 - 504 37 002

BEL DIRECT