Dieren in de winter

Door Hanneke Hempelman

Op dit moment is er nog geen vooruitzicht op een pak sneeuw. Toch kan het de komende maanden best wel eens fiks winters worden. Vandaar onderstaande tips.

Het ijs dat op straat ligt kan zorgen voor wondjes in de poten van de honden. Ook kan sneeuw tussen de tenen bevriezen en bij het neerzetten van de poot wondjes veroorzaken. Dit kan leiden tot tussenteen-ontstekingen en is vaak pijnlijk. Om dit te voorkomen kunnen de haren tussen de tenen weggeknipt worden en eventueel met wat vaseline worden ingewreven. Sommige honden verdragen speciale hondenschoentjes/kindersokjes kan ook heel goed.
Sommige honden hebben de neiging om sneeuw te eten. Dit kan bij grotere hoeveelheden nog wel eens leiden tot braken en/of diarree.
Dieren kunnen met koud weer ook erg afkoelen. Symptomen hiervan zijn rillen, lusteloosheid, geen zin om te eten, slaperigheid en een lage hartslag. Om dit te voorkomen kunt u zorgen dat u niet te lange wandelingen maakt met uw hond en uw dier niet te lang buiten laat. Voor (m.n. kleine) honden zijn ook jasjes verkrijgbaar die ze tegen de kou beschermen. Mocht u merken dat uw huisdier het koud heeft, zet hem dan in een warme kamer en wrijf hem eventueel rustig droog met handdoeken. Gebruik geen materialen zoals elektrische dekens of 
kruiken aangezien ze hier brandwonden aan kunnen overhouden. Mocht u het niet vertrouwen neem dan contact op met uw dierenarts.
Antivries is hartstikke giftig voor uw huisdier en leidt tot nierschade.zorg dat uw huisdier hier niet bij kan. Mocht uw huisdier toch iets opgenomen hebben, ga dan direct naar uw dierenarts.